Wat is een hartslagmeter en waarom zou je er een gebruiken?

by Ton on 09/05/2012

Wat is een hartslagmeter?
Een hartslagmeter is een klein apparaatje dat je hartslag visueel kan weergeven door het meten van de electrische signalen van je hart. Topsporters, beginners en eigenlijk iedereen daartussen gebruiken hartslagmeters om te zien of ze wel op het juiste niveau aan het trainen zijn. Standaard hartslagmeters geven alleen je hartslag. De wat meer geavanceerde modellen kunnen naast je hartslag ook je vermogen, verbrande calorieën, temperatuur, GPS info en dergelijke weergeven.

Het doel van een hartslagmeter
Afhankelijk van het resultaat dat je wil bereiken kun je op verschillende niveaus of intensiteiten trainen. Bij een relatief lage intensiteit zal je algehele gezondheid en fitheid verbeteren terwijl een hoge intensiteit je uithoudingsvermogen, kracht en snelheid verhoogd. De intensiteit kun je meten aan de hand van een percentage van je maximale hartslag. Hieronder wat trainingen (zones) met de bijbehorende hartslag (% t.o.v. Je maximale hartslag):

Recuperatietraining: Lange duurtraining: 66 – 72%
Extensieve uithoudiing: 73 – 76%
Intensieve uithouding: 77 – 84%
Tempo-interval: 85 – 90%
Intensieve intervaltraining: > 90%

Een hartslagmeter helpt je dus om je doel te bereiken door te trainen met de juiste intensiteit.

Type meters
Er zijn verschillende typen hartslagmeters verkrijgbaar. De meest populaire en nauwkeurige is een borstband die je hartslag informatie via een zender naar de hartslagmeter stuurt. Meestal is dit een horloge of kilometerteller. Sommige borstbanden zijn gecodeerd om te voorkomen dat andere meters van bijvoorbeeld mensen in de omgeving jouw signaal storen of beinvloeden.
Een wat goedkoper maar wat onnauwkeuriger model is de vingersensor. Dit is vaak een horloge met een sensor waar je gedurende een paar seconden je vinger op moet drukken.

Functies
Een standaard hartslagmeter geeft direct informatie over je hartslag. Sommige modellen geven extra info over het aantal calorieën dat je ongeveer hebt verbrand en je trainingszones. De geavanceerde hartslagmeters kunnen dat opslaan en dit verzenden naar een pc. De topmodellen zijn verkrijgbaar met een hoogtemeter, barometer, zijn uit te breiden met een snelheid of GPS sensor en kunnen je trainingsplanning bijhouden.

Kosten
De prijs van een hartslagmeter varieert afhankelijk van het merk, functies en type. De meest bekende merken zijn Timex, Omron, Polar, Garmin, Sigma en Suunto. De modellen zijn verkrijgbaar in veel verschillende kleuren, afmetingen en vormen. Speciaal voor mannen, vrouwen of unisex. Een standaard model kost rond de 20 euro en de topmodellen met alle functies en accesoires kunnen oplopen tot 600 euro. Lees ook: “Zo kies je de juiste hartslagmeter

Leave a Comment

Previous post:

Next post: